Varmer du huset med en gammel oljefyr? Da kan det være en god ide å skifte til en varmepumpe. Her får du de fem beste argumentene. Husk også at fra 2020 er det planlagt et forbud mot å bruke oljefyr.

Skift til en luft-vann varmepumpe

En luft-vann varmepumpe består av en utedel og en innedel plassert i huset. Varmepumpen omdanner varmeenergien som finnes i luften ute til varmt vann som varmer opp huset gjennom vannbåren varme. Den kan også varme opp tappevann. En varmepumpe vil gi deg både lavere oppvarmingskostnader og redusere ditt CO2-utslipp.
Her får du fem gode grunner til at du som boligeier skal skifte til en luft-vann varmepumpe:

1. Du sparer penger

En luft-vann varmepumpe bruker strøm, men gir deg tilbake to til tre ganger så mye varme som strømmen som tilføres. I tillegg eliminerer du kostnaden ved å kjøpe olje. Hvor mye du sparer avhenger av en rekke faktorer. I Danmark har den danske Energistyrelse gjort en beregning som viser at du kan spare opptil 18 000 kroner i året hvis du har et hus på ca 130kvm og bruker ca 2400 liter olje i året. Dette er selvsagt basert på danske priser og forhold. Les mer om kostnader og drift av en luft-vann varmepumpe på Oljefri.no.

2. Det er enkelt

Det har skjedd en stor utvikling innen varmepumper de siste årene. I dag krever ikke luft-varmepumper stor plass, noe som er ideelt om du har et lite fyrrom eller dårlig plass. Samtidig er varmepumper i dag lettere og raskere å installere for installatør. Når varmepumpen er på plass er det enkelt for deg å betjene og administrere oppvarmingen og energiforbruket ditt.

3. Du minsker CO2-utslippet

Når du velger en varmepumpe får du CO2-vennlig oppvarming av huset. Oppvarming av boliger med olje, parafin og fossilgass utgjør et utslipp av CO2 på ca. 2 millioner tonn årlig. Å kutte fossil oppvarming med fornybar energi er noe av det mest effektfulle du som privatperson kan gjøre for å redusere utslippene. Dessuten blir du mindre avhengig av stigende energipriser.

4. Øk husets verdi

Når du gjør energiforbedringer i huset kan verdien på huset ditt stige. Blant annet fordi du har gjort en nødvendig, og for mange litt utfordrende, oppgradering. Huset blir også mer attraktivt fordi det er mer energieffektiv. Det kan føre til bedre energimerking.

Mindre vedlikehold

En varmepumpe krever mindre vedlikehold enn en gammel oljefyr. Under utskiftningen blir det gjerne ryddet opp i hele infrastrukturen, og nye materialer og teknologi har mindre vedlikehold knyttet til seg. Skulle varmepumpen trenge vedlikehold ringer du enkelt en forhandler som bistår med service.

Kilde: Panasonic Norge